Zielony ogródek na parapecie

Zielony ogródek na parapecie

Zamiast czekać na pierwsze wiosenne witaminy pobaw się w małego ogrodnika, a jeszcze lepiej zachęć do zabawy swoje dzieci. Bez problemu możesz wyhodować je na swoim parapecie i wspólnie obserwować, jak wzrastają. Cenne i łatwe do przygotowania są rzeżucha, szczypiorek oraz natka pietruszki. Te zielone roślinki idealnie nadają się, jako uzupełnienie brakujących witamin, a do tego nie dość, że ładnie wyglądają to jeszcze smakują. Rzeżucha bogactwo witamin, żelaza oraz wapnia wzrasta na talerzyku pokrytym watą. Należy ją mocno nawilżyć, a następnie wysiać nasionka zakupione w sklepie.

Oczywiście należy ją sukcesywnie podlewać, a po kilku dniach zaobserwujecie pierwsze kiełki. Natomiast natka pietruszki niezwykle bogata w kwas foliowy, witaminę A oraz C, a także żelazo, magnez oraz potas, doskonale wpływa na zdrową dietę. Można ją dodawać do wszystkich potraw zup, mięsa, makaronu, czy sałatek. Jej hodowanie na parapecie jest dziecinnie proste. Wystarczy odciąć górny koniec korzenia pietruszki z zawiązką liści. Mamy wtedy pewność, że szybciej wyrośnie.

Na talerzyku wlewamy wodę i układamy dowolną ilość odciętych korzeni. Jeśli chodzi o szczypiorek to może nam wzrosnąć na dwa sposoby. Pierwszy to zasadzenie cebuli również, takiej z wypuszczonymi listkami. Drugim jest włożenie cebuli do słoika napełnionego wodą tak, aby zanurzone były korzenie. Szczypiorek oprócz cennych witamin i minerałów zawiera również duże ilości karotenu. Takie wyhodowane przez siebie produkty jeszcze bardziej poprawiają smak przygotowywanych potraw.

Dietetyk Beata Pala
enbio pro