Wiosna rewolucja na talerzu

Wiosna rewolucja na talerzu

Wiosna to idealny moment na wprowadzanie nowych potraw do diety dziecka. Świeże warzywa oraz owoce będą zdecydowanie lepsze teraz niż zimą.

Nie zawierają, bowiem tylu konserwantów, oprysków, tym bardziej jeśli korzystasz z ekologicznych upraw. Ukończenie czwartego miesiąca, życia dziecka to czas na rezygnowanie z jednego posiłku mlecznego, na rzecz pierwszej zupki.

Nie ma co ukrywać, że przygotowana z wiosennych jarzyn będzie miała najwięcej wartości odżywczych, a przede wszystkim ten prawdziwy smak. Pierwszą z nich jest zawsze marchewkowa papka, którą bez problemu można podawać małym dzieciom.

W przypadku starszych dzieci warto wstrzymać się z wprowadzaniem kolejnych produktów do wiosny, aby mieć pewność, co do wartości spożywanych pokarmów. Przede wszystkim ze względu na możliwość wystąpienia alergii, która może być wywołana nie tyle danym produktem, co zawartym w nim opryskiem, czy niezauważonym nadgniciem.

Oczywiście pamiętajmy o stopniowym wprowadzaniu produktów, nigdy nie dajemy od razu jarzynowej zupy. Zachowując taką ostrożność łatwiej będzie wyeliminować, jakiś produkt w przypadku uczulenia.

Niemniej jednak wiosna to wspaniały czas na totalną kolorową rewolucje na talerzu. To również dobry czas na nauczenie dziecka dobrych nawyków żywieniowych, które wymagają spożywania pięciu porcji warzyw dziennie.

Jak wiadomo dostane o tej porze roku warzywa oraz owoce nie tylko apetyczniej wyglądają, ale przede wszystkim o wiele lepiej smakują, dzięki czemu łatwiej przekonać dzieci do ich jedzenia.

Chirurgia naczyniowa