Wino wzmacniające smaki posiłków
Zaletą stosowania diety śródziemnomorskiej jest fakt, że nie trzeba ograniczać się do stricte określonej, niewielkiej ilości posiłków, które szybko się nudzą i nie pozwalają na swobodne eksperymenty z jadłospisem. Tutaj można włączać do menu owoce i warzywa, smacznie przyprawiać potrawy, a nawet dołączać do dań głównych wino.
Oczywiście pite z umiarem potrafi „ożywić” nudne posiłki. Mieszkańcy krajów znad Morza Śródziemnego piją niewielkie ilości wina, podawane zwykle jako dodatek do dań głównych.
Mają nawet określone, przykładowe zasady, w jakich ilościach można spożywać dany trunek – dla mężczyzn są to 2 lampki, natomiast dla kobiet 1 lampka wina. Pije się zwłaszcza wino czerwone, które oprócz dobrego smaku ma także inne właściwości zdrowotne.
Zawiera polifenole, którą są silnymi antyoksydantami i zapobiegają podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na krążenie, wspomaga rozszerzenie naczyń krwionośnych i swobodniejszy przepływ krwi.