Południowe sery
Dieta śródziemnomorska jest bogata w produkty mleczne, przede wszystkim mieszkańcy Grecji, Hiszpanii, czy Włoszech stawiają na jogurty, jako świetne dodatki i bazy do przygotowywanych potraw. Nabiał jednak nie jest spożywany jedynie pod postacią jogurtowych baz do potraw.
Kto z nas słysząc o gorących, południowych klimatach nie spotkał się z ich uwielbieniem do różnego rodzaju serów? Dieta śródziemnomorska może więc być również bogata w tego rodzaju produkty. Przede wszystkim w Grecji króluje ser feta.
Produkowany z mieszaniny mleka owczego z mlekiem kozim, należy do grupy serów miękkich i kruchych. Co ciekawe, nazwa „feta” zastrzeżona jest jedynie dla produktów importowanych z Grecji.
Ważnymi składnikami serowego menu jest również mozzarella, ricotta, parmezan, czy mascarpone. Z ich pomocą można stworzyć nie tylko smaczne potrawy, ale i bardzo dobre i zdrowe przekąski, które ożywią i urozmaicą każde przyjęcie.
Mogą być podawane osobno, jako przystawki, ale także stanowić dodatek do sałatek, czy nawet przyprawę. Zręczny kucharz ma więc duże pole do popisu.
www.kznh.org