Oliwa z oliwek podstawą diety śródziemnomorskiej
Kraje z południowej Europy kojarzą się przede wszystkim z ciepłym klimatem, niesamowitymi krajobrazami, przepysznymi owocami i z drzewami oliwnymi. Dlatego oliwa z oliwek jest tak popularna w Grecji, Hiszpanii, czy we Włoszech, stała się więc niekwestionowanym fundamentem jadłospisu z tamtych stron.
Dobrze smakuje i świetnie komponuje się z różnego rodzaju potrawami, a przy okazji może przysłużyć się dobremu samopoczuciu. W krajach śródziemnomorskich oliwa z oliwek stosowana jest od wieków.
Stanowi świetny dodatek do sałatek, dusi się nią mięso, komponuje się także z podawanymi do obiadów warzywami i owocami. Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, co stanowi dużą zaletę dla naszego zdrowia i chroni przed różnymi chorobami – między innymi przed chorobami niedokrwiennymi serca, działa również antynowotworowo.
Zawiera także potrzebne do dobrego samopoczucia składniki, jak witaminy – głównie witaminę E. A podczas przygotowywania obiadu świetnie nada się do smażenia mięsa, czy warzyw na patelnię.
okulary przeciwsłonecze soczewki kontaktowe Bydgoszcz usługi