Obiad na miarę gorącego Południa

Obiad na miarę gorącego Południa

Smaczny i pożywny obiad to dla wielu najprzyjemniejsza część dnia. Pozwala odpocząć po ciężkiej pracy, czy spędzić miło popołudnie z najbliższymi.

W krajach znad Morza Śródziemnego ten popołudniowy posiłek jest szczególnie ważny i często poświęca się dużo czasu na celebrację tak pozornie prostej czynności, jaka jest jedzenie. Powinien być więc smaczny i zdrowy.

Obiad może składać się z zup, na przykład z zupy kalafiorowej, koperkowej, kapuśniaku, czy chłodnika. Jak wiadomo w diecie śródziemnomorskiej bardzo ważne są makarony, ryż, czy kasza, dlatego codziennie możemy wybierać inny z tych produktów, by urozmaicić jadłospis.

Ważne jednak, by nie obfitowały w tłuste dodatki, jak na przykład niezdrowe sosy. Cztery, ewentualnie pięć, razy w tygodniu można dodać kurczaka, ryby, albo jajka, raz w tygodniu dietę urozmaicać może czerwone mięso.

www.kznh.org

Popić można sokiem z owoców lub lampką czerwonego wina, która w diecie śródziemnomorskiej również ma bardzo kluczowe znaczenie dla zdrowia i witalności.

Dietetyk Beata Pala