Gulasz nie tylko dla wegetarianina
Gulasz wegetarianina to prawdziwa symfonia smaków, zapachów, kolorów…ale nie tylko! W przeciwieństwie do tradycyjnego, zawierającego mięso gulaszu, ten przygotowany na sposób wegetariański jest lekki, niekaloryczny i równie pyszny! Mięso w gulaszu z powodzeniem można zastąpić boczniakami. Danie to jest niezwykle sycące, choć tak naprawdę składa się z samych warzyw i przypraw.
Można je podawać z pieczywem, ryżem, bądź z kaszą. Na ten kolorowy posiłek mogą się nawet skusić dzieci.
Istnieje na to szansa szczególnie wtedy, gdy gulasz zawiera ziemniaki, pokrojone w taki sposób, że przypominają frytki (oczywiście wtedy już nie serujemy innych dodatków, jak na przykład pieczywo). Ta zdrowa i apetyczna potrawa jest również doskonałą propozycją dla osób borykających się ze zbyt wysokim poziome cholesterolu we krwi.
Gulasz wegetariański to niezastąpiona propozycja na jesienne i zimowe dni, jako wartościowe zastępstwo dla ciężkich, zaprawianych śmietaną zup, czy sosów. Nawet sam proces przygotowania jest przyjemny, gdyż miło się słucha jak warzywa bulgoczą wesoło w garnku, a wokół roztacza się ich apetyczny zapach.