Dieta na lato
Zbilansowana dieta składa się z tłuszczy, węglowodanów oraz białek. Eliminacja chociaż jednego z tych składników sprawia, że nasz organizm przestaje funkcjonować tak, jak powinien. Obojętnie więc, jakie są nasze upodobania kulinarne, zawsze uwzględniajmy te trzy składniki w każdym z posiłków. W zależności od pory roku, zmianie ulegać mogą jedynie ich proporcje. Jak powinny kształtować się one podczas gorących, letnich miesięcy? Latem możemy nieco ograniczyć ilość spożywanego białka – szczególnie tego pochodzącego z produktów zwierzęcych. Bez żadnej szkody dla organizmu zastąpimy je tym obecnym, np.
w warzywach strączkowych – grochu, fasoli czy ciecierzycy. Jeśli natomiast nie wyobrażamy sobie rezygnacji z mięsa, wybierajmy to chude – drób lub cielęcinę. Lato to też czas świeżych owoców i warzyw – to właśnie wtedy zawierają one najwięcej witamin i mikroelementów. Z pewnością warto to wykorzystać i włączyć je do codziennej diety. Dzięki temu możemy ograniczyć, np. spożywanie słodkich przekąsek.
Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.