Czekoladowy humus

Czekoladowy humus

Dieta wegetarianina to niejednokrotnie prawdziwa przygoda. Niejeden mięsożerny mógłby mu pozazdrościć takiego bogactwa kolorów, oryginalnych smaków, a także jadłospisu nie dość, że smacznego, to jeszcze zdrowego. Okazuje się, że dieta wegetariańska wcale nie oznacza pasma wyrzeczeń żywieniowych (oczywiście poza mięsem, chyba że decydujemy się na wegeterianizm częściowy, czyli tak zwany semiwegetarianizm).

Wręcz przeciwnie! Każdy wegetariański łasuch, ale nie tylko, z pewnością nie zdoła się oprzeć czekoladowemu humusowi! Pasta czekoladowa z humusu wymaga uprzedniego ugotowania ciecierzycy – ale uwaga, lepiej ugotować tę świeżą, a nie puszkową! Tak przygotowaną, już odsączoną masę łączy się z miazgą czekoladową, czyli inaczej z stuprocentową gorzką czekoladą. Najlepiej po prostu dokładnie zmiksować te dwa składniki. Warto zaznaczyć, że prawdziwa czekolada gorzka nie posiada w swoim składzie żadnych tłuszczowych utwardzaczy roślinnych, ani tym bardziej cukru.

Ci, którzy potrzebują zdecydowanego, słodkiego smaku humusu czekoladowego mogą pokusić się o dodanie do niego cukru trzcinowego, miodu, czy tez fruktozy.

erak.com.pl
studia dietetyka